Στοιχεια για τον λειοτριχο ιχνηλατη της 'Ιστριας.

Λειότριχος ιχνηλάτης της Ιστρίας

(Istarski Kratkodlaki Gonič)



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : Κα Pamela Jeans-Brown.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: στα Ελληνικά Τσομώκος Διομήδης



ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ : Κροατία.



ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ : 25.10.2000.



ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ : Ένας κατ' εξοχή ιχνηλάτης, ιδιαίτερα για κυνήγι λαγού και αλεπούς. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κυνηγόσκυλο λουριών. Η κατασκευή του ταιριάζει ιδανικά στις ανοιχτές έκταση της Istria.



ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. : ομάδα 6 ιχνηλάτες και σχετικές φυλές. παράγραφος 1.2 μέσου μεγέθους ιχνηλάτες.

με τη εξέταση εργασίας.



ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ: Η προέλευση αυτής της φυλής κυνηγόσκυλων, τα οποία είναι γηγενής στην Istria, είναι πάρα πολύ παλιά σχεδόν αρχαία, νωπογραφίες (1474, στο παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαίρη στο Beram, κοντά στο Pazin), έργα ζωγραφικής (π.χ. του Titian, 18ο αιώνα) και ιστορικές καταγραφές (1719, του επισκόπου Bakič του Djakovo) αποδεικνύουν περίτρανα την αρχαία «καταγωγή» των λειότριχων ιχνηλατών της Istria. Εξ αιτίας των άριστων κυνηγετικών τους ικανοτήτων, εξήχθησαν από την Istria σε γειτονικές περιοχές. Οι πρώτες καταχωρήσεις στο γενεαλογικό βιβλίο χρονολογούνται από το 1924. Το FCI δέχτηκε τη φυλή το 1949, όμως τα πρώτα πρότυπα για τη φυλή δημοσιεύθηκαν το 1973. Σήμερα, ο κοντότριχος ιχνηλάτης της Istria συναντάτε συχνά στην Istria και τις γειτονικές με αυτήν περιοχές, όπου οι κυνηγοί τον εκτιμούν ακόμα ιδιαίτερα, εξ αιτίας των εξαιρετικών ικανοτήτων του.



ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ : Ευγενούς εμφάνισης με το κάτασπρο τρίχωμα του να διακόπτεται από λεμονί σημάδια. Κοντό ωραίο τρίχωμα. Μακρύ στενό ωραίο κεφάλι. Εύπλαστο σώμα. Ουρά λεπτή που φέρεται ελαφρώς κεκαμμμένη όπως μια σπάθα. Ιχνηλάτης με επίμονη υλακή, οξεία, και ηχηρή φωνή.



ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ : Το μήκος του σώματος πρέπει να είναι 10% μεγαλύτερο από το ύψος στο ακρώμιο.



ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ : Ευγενής, υπάκουο, ήρεμο και πολύ δεμένο με τον ιδιοκτήτη του. Ζωηρό και ενθουσιώδη κατά το κυνήγι.



ΚΕΦΑΛΙ : Το μήκος του κεφαλιού ποικίλλει από 20 έως 24 εκατ..



ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ:

Κρανίο : Από πλάγια όψη, η ινιακή προεξοχή είναι έκδηλη και το μετωπιαίο οστό ελαφρώς στρογγυλεμένο. Βλέποντας το από επάνω, το μετωπιαίο οστό είναι επιμηκυμένο και μάλλον στενό με προφανές μετωπιαίο αύλακα.

Μετωπιαίο Στοπ : Μικρό, χωρίς απότομο σπάσιμο.



ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:

Μύτη : Μαύρη ή τουλάχιστον σκούρα καφέ. Ανοιχτά ρουθούνια.

Ρύγχος : Μακρύ, ευρύ στη βάση του, που εκλεπτύνει σταδιακά προς τη μύτη. Ρινικός κάλαμος ίσιος.

Δόντια : Ισχυρά, κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλιδιού.

Μάτια : Οβάλ, χωρίς να βυθίζονται στις εσοχές τους αλλά ούτε και να προεξέχουν. Το χρώμα της ίριδας όσο το δυνατόν σκουρότερο. Οφθαλμικά κάλυπτρα μαύρα ή καφετί. Φωτεινά μάτια, πλήρους έκφρασης.

Αυτιά : Λεπτά, ευρεία τοποθετημένα λίγο επάνω από το επίπεδο των ματιών, στενεύουν προς τις άκρες. Θεωρούνται μακριά, όταν φέρονται προς τα εμπρός κατά μήκος του ρύγχους, φθάνουν ως τους κυνόδοντες. Πρέπει να είναι σχετικά μακριά, φθάνοντας τουλάχιστον ως τις υπεροβλεφαρικές αψίδες.



ΛΑΙΜΟΣ : Ισχυρός, ελαφρώς κεκλιμένος στον αυχένα. Η σύνδεση με το κεφάλι είναι αισθητή στο οπίσθιο τμήμα της ινιακής προεξοχής. Ο λαιμός είναι ισχυρός και τοποθετημένος λόξα σε σχέση με το σώμα.

Μήκος : Από την ινιακή προεξοχή ως το ακρώμιο, το μήκός του λαιμού είναι μεταξύ 15 και 20 εκατ..



ΔΕΡΜΑ : Τεντωμένο, χωρίς λωγάνιον ή ζάρες.



ΣΩΜΑ : Η επάνω ραχιαία γραμμή κλίνει ήπια από τα ακρώμια προς τα καπούλια.

Πλάτη : Επίπεδη, ευρεία και μυώδες.

Οσφυϊκή χώρα : Κοντή και ευρεία.

Καπούλια : Μακριά και ευρεία, οριζόντια ή πολύ ελαφρώς κεκλιμένα, μακρύτερα στα θηλυκά απ' ότι στα αρσενικά. Ισχία μόλις και μετά βίας αντιληπτά. Στην κορυφή του καπουλιού το ύψος πρέπει να είναι περίπου ένα δάχτυλο λιγότερο απ' ότι στο στην άκρη του ακρωμίου.

Στήθος : Καλής έκτασης, φθάνει τουλάχιστον ως τους αγκώνες. Συνήθως η περιφέρειά του είναι περίπου 12 εκατ. περισσότερο από το ύψος στο ακρώμιο. Πλευρά καλά ανεπτυγμένα. Το στήθος είναι καλά ανεπτυγμένο αλλά το σημείο στέρνου είναι μόλις και μετά βίας ορατό.

Κοιλιά και πλευρά : Η κάτω γραμμή ανεβαίνει ήπια από το στέρνο προς την βουβωνική χώρα και έτσι η κοιλιά έχει ένα μικρή ανιούσα καμπυλότητα.



ΟΥΡΑ : Ισχυρή στη βάση, εκλεπταίνοντας προς την άκρη της. Όσο λεπτότερη ουρά, τόσο πιο αριστοκρατικής εμφάνισης το σκυλί. Τοποθετημένη ψηλά, μέσου μήκους και σπάνια ξεπέρνα το ύψος του ταρσού. Η ουρά είναι ελαφρώς κεκαμμμένη προς τα πάνω.



ΑΚΡΑ



ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ

Ωμοπλάτες : Μακριές, κεκλιμένες, μυώδεις και σωστά συνδεδεμένες με το στήθος.

Αγκώνας: Κοντά στο σώμα.

Αντιβράχιο : Τελείως κατακόρυφος, έντονα μυώδης.

Καρπός (καρπική ένωση) : Δύσκολα ξεχωρίζει από το αντιβράχιο.

Μετακάρπιο : Ίσιο, κοντό. Μπορεί να είναι ελαφρώς κεκλιμένο αλλά η γωνία με την κατακόρυφο δεν πρέπει να είναι ποτέ μεγαλύτερη από 10%.

Μπροστινά πέλματα : Περισσότερος όπως τα πέλματα της γάτας πάρα όπως τα πέλματα του λαγού, ελαφρά με τα σφιχτά δάχτυλα, μαξιλαράκια στρογγυλά και σφριγηλά, με ισχυρά νύχια.



ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Βλέποντας τα από πίσω, ο μηρός, η κνήμη, ο ταρσικός τένοντας και το μετατάρσιο είναι όλα στον ίδιο κάθετο άξονα.

Μηρός : Κοντός, ευρύς και μυώδης.

Μηροκνήμιο: Επιγονατίδα ευρεία και ψηλά τοποθετημένη.

Κατώτερος Μηρός : Μακρύς, κεκλιμένος και έντονα μυώδης.

Ταρσός: Ισχυρός.

Μετατάρσιο (οπίσθιο) : Κοντό, ίσιο ή πολύ ελαφρώς κεκλιμένο, διαμορφώνει γωνία 10-12 βαθμών με την κατακόρυφο.

Οπίσθια πέλματα : Παρόμοια με τα μπροστινά αλλά ελαφρώς μεγαλύτερα.



ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ : Πολύ ομαλή, στρωτή και ελεύθερη.



ΔΕΡΜΑ :Εύπλαστο, καλά εφαρμοστό σε όλο το σώμα, χωρίς πτυχές και ζάρες, στο μέτωπο ροζ χρώματος.



ΤΡΙΧΩΜΑ



ΤΡΙΧΑ : Κοντή, λεπτή, πυκνή και στιλπνή. Μερικές φορές μακρύτερη στο πίσω μέρος των μηρών και στο κάτω μέρος της ουράς, αλλά χωρίς αυτό να αναζητάτε.



ΧΡΩΜΑ : Το τελείως λευκό (κάτασπρο) είναι το κυρίαρχό χρώμα. Τα αυτιά είναι συνήθως πορτοκαλί, χρώματος το οποίο ξεκίνα από τη βάση των αυτιών καλύπτει και τις δύο πλευρές του μετωπιαίου οστού φτάνοντας μέχρι τα μάτια, δίνοντας έτσι στο κεφάλι μια χαρακτηριστική μάσκα. Σαν αστέρι αναφέρεται εάν υπάρχει ένα μικρό ή μεγάλο σημάδι ίδιου πορτοκαλί χρώματος στην κορυφή του μετώπου. Τα αυτιά μπορούν επίσης να είναι διάστικτα με πορτοκαλί σημάδια, κάτι που επιδιώκεται ιδιαίτερα και θεωρείται ως ένδειξη υψηλής καθαροαιμίας. Σημεία χρώματος λεμονί ή πορτοκαλί είναι αρκετά συχνά, με την μορφή στιγμάτων ή ως λωρίδες και μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στο σώμα συχνότερα όμως στην περιοχή στη ρίζα της ουράς. Τα σημεία αυτά δεν πρέπει ποτέ να είναι τόσα πολλά ώστε να επισκιάζουν το από κάτω άσπρο βασικό χρώμα του τριχώματος. Η πραγματική απόχρωση των σημείων αυτών πρέπει να είναι καλά τονισμένη, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ανοιχτόχρωμη ούτε πολύ σκούρα αλλά ούτε και καφέ, κάτι από αυτά θα έδειχνε έλλειψη καθαροαιμίας. Η παρουσία ενός τρίτου χρώματος είναι απαράδεκτη ακόμα κι αν υπάρχουν μόνο μερικές τρίχες αυτού του χρώματος. Το τρίχωμα μπορεί επίσης να είναι τελείως άσπρο χωρίς καθόλου στίγματα.



ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ :

Ύψος στο ακρώμιο : 44-56 εκατ.

Ιδανικό ύψος για τα αρσενικά : 50 εκατ..

για τα θηλυκά : 48 εκατ..

Βάρος : 18 κλ για ενήλικα αρσενικά.



ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε απόκλιση από τα προηγούμενα σημεία πρέπει να θεωρηθεί ελάττωμα και η σοβαρότητα με την οποία το ελάττωμα αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί, πρέπει να είναι στην ακριβή αναλογία με τον βαθμό απόκλισης του.



ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ :

· εν μέρει ροδαλή μύτη ή βλέφαρα, μύτη έντονα αποχρωματισμένη.

· πλάτη κυρτή ή ελαφρώς ταλαντευόμενη.

· καπούλια πολύ κυρτά.

· κοιλιά πολύ μαζεμένη ή πολύ μεγάλη.



ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ :

· δυσαναλογία μεταξύ μήκους σώματος και ύψους στο ακρώμιο.

· κεφάλι πάρα πολύ κοντό.

· εκτενής αποχρωματισμένες περιοχές ή στο σύνολο τους ροζ μύτη και βλέφαρα.

· ρύγχος πολύ κοντό, τύπου δείκτη (πόιντερ) ή με συστριμμένα σαγόνια.

· υπέρ ή προγναθισμός.

· εσφαλμένο δάγκωμα.

· σχιστά μάτια.

· πολύ ψηλή τοποθέτηση των αυτιών.

· ουρά κουλουριαστή, να φέρεταί μονόμπαντα ή ελικοειδής ουρά πολύ κοντή ή ακρωτηριασμένη.

· εκτός προτύπων.

· συστριμμένα εμπρόσθια άκρα.

· μετακάρπιο πολύ λοξό.

· τρίχωμα πάρα πολύ μακρύ.

· Εμφάνιση οποιονδήποτε χρωμάτων εκτός από το λεμονί-πορτοκάλι. Γκριζωπά ή μαυριδερά σημάδια ιδιαίτερα ανεπιθύμητα.

· μέγεθος μεγαλύτερο ή μικρότερο από τα όρια που υποδεικνύονται από τα πρότυπα.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις που κατεβούν πλήρως στο οσχέων. (ΠΗΓΗ-WWW.KINIGOTOPOS.GR)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου